Judith: “Je spijsvertering kan je energie geven”

Judith is graag in beweging; voor haar is de spijsvertering een vriend. “Ik hoop dat meer mensen zich er bewust van worden hoe belangrijk je spijsvertering is, en hoe beweging je energie kan geven. Ik wil graag iets van deze energie overbrengen.”

“Beweging en buitenlucht gaan heel goed samen, vind ik. Ik hou ervan om buiten te zijn en ben graag in beweging; in de breedste zin van het woord. Ik krijg daar veel energie van en al helemaal als ik daarmee ook iets voor een ander kan betekenen. Vorig jaar heb ik samen met een aantal collega’s van de maag lever darm stichting de Nijmeegse Vierdaagse gelopen. Nooit eerder had ik 50 kilometer in een dag gelopen; laat staan vier dagen achter elkaar! Maar de uitdaging sprak mij enorm aan en we liepen natuurlijk met elkaar voor het goede doel. Mijn collega’s liepen ver voor mij uit hoor, ik kreeg op dag 1 zelfs de bezemwagen achter me aan. Maar op afstand liepen we tóch samen en hebben we ’t met elkaar beleefd. Zo ervaar ik dat tenminste.

Ik besefte: als je gezond bent, kun je veel meer dan je eigenlijk denkt

Tijdens en na de Vierdaagse gebeurde er iets bijzonders; er ging een soort knop om. Ik besefte opeens dat, als je gezond bent, je veel meer kunt dan je eigenlijk denkt. Tijdens het wandelen kreeg ik al snel allerlei klachtjes, maar zo lang ik mijn pijngrens maar bleef verleggen, kwam ik toch steeds dichter bij de finish. Elke dag weer opnieuw verzette ik me tegen de gedachte om ermee te stoppen en al gauw kwam ik erachter dat stoppen voor mij geen optie was. Na de Vierdaagse kon ik een paar dagen geen schoenen aan en liep ik rond op slippers en sandalen. Confronterend om zo ineens stilgezet te worden, vooral omdat er een bepaalde energie in mijn lijf zat die ik ineens niet kwijt kon. Al gauw ben ik gaan hardlopen, eerst op sandalen. ‘Hé, dit gaat een stuk sneller dan wandelen!’ dacht ik nog.

In september vorig jaar heb ik mijn eerste halve marathon gerend voor de maag lever darm stichting, specifiek voor een actie die in het leven was geroepen voor een vrouw, Rosa, die ongeneeslijk ziek was door de gevolgen van slokdarmkanker. In november vorig jaar is zij overleden. Zoveel mensen zijn toen met- voor haar in actie gekomen tijdens het Dam-tot-Dam weekend, écht waanzinnig. Ik was tijdens dat weekend op vakantie maar wilde ook iets doen om aan die actie bij te dragen. Toevallig werd er een halve marathon georganiseerd op de plek waar ik toen verbleef en daar heb ik aan meegedaan. Wederom op afstand ervaarde ik een enorme samenhorigheid en dat is zo essentieel: samen kom je verder.

Het geeft je energie om door te gaan. Intussen liggen er 3 halve marathons en 1 hele marathon achter me en ben ik bezig met nieuwe doelen, zoals een halve triatlon voor het goede doel. Door mijn werk bij de maag lever darm stichting ben ik me veel meer bewust geworden van het belang- en de kracht van een goede spijsvertering. Dat, en alle verhalen die ik hoor van mensen om mij heen voor wie de spijsvertering juist een vijand is, heeft mij geïnspireerd om echt het maximale uit mijzelf en mijn lichaam te halen. Ik hoop heel erg dat meer mensen zich er bewust van worden hoe fijn (en niet vanzelfsprekend) het is om een lichaam het hebben dat gezond is, en hoop vooral dat ook zij in zichzelf geloven en het meeste uit zichzelf halen. Je kan véél meer dan je denkt!”

terug naar het overzicht