“Spijsvertering op de kaart in Deventer”

Simone Leukenhaus en Lucia Tempelman zijn al ruim tien jaar collectevrijwilliger in Deventer; één van de meest succesvolle collectesteden in Nederland. Samen met de inzet van bijna 200 collectanten zet dit duo dit jaar de spijsvertering nóg meer op de kaart. Zij weten als geen ander hoe belangrijk het is je spijsvertering te vriend te houden.  

Simone vertelt: “Toen ik zo’n tien jaar geleden gevraagd werd om me in te zetten voor de collecte van de Maag Lever Darm Stichting, zei ik direct ja. Ik wilde graag iets goeds doen voor de samenleving. Een vrij algemene motivatie, ik had eigenlijk nog geen specifieke binding met de stichting. Ja, ik zeg ‘nog’, want helaas heb ik in de jaren daarop met mijn eigen ogen gezien hoe belangrijk een gezonde spijsvertering is. Mijn moeder kreeg namelijk darmkanker. Gelukkig is zij inmiddels genezen.” Lucia vult haar aan: “Helaas heb ik in mijn directe omgeving meegemaakt hoe je spijsvertering je grootste vijand kan zijn. Zo ben ik mijn vader, veel te jong, verloren aan alvleesklierkanker. En is mijn schoonmoeder overleden aan darmkanker.” Reden genoeg dus voor de dames om zich in te zetten voor de collecte in hun stad Deventer.

In de jaren die daarop volgden, heb ik met eigen ogen gezien hoe belangrijk een gezonde spijsvertering is…’

Een gouden duo

“We zijn beiden ingestroomd als collectant, maar pakten al gauw organisatorische taken op. En wat bleek: we zijn een gouden duo!”, vertelt Simone. “Deventer is een van de meest succesvolle collectesteden van Nederland. En daar zijn we trots op.”

“We werken ieder jaar weer heel hard om alles mooi rond te krijgen. Voldoende collectanten op de juiste plaats. Goed geïnformeerde wijkhoofden. We zijn volop bezig met de organisatie, maar lopen zelf ook mee. Toegegeven: het is best een kluif werk, met bijna 200 collectanten die dit jaar de straat op gaan, maar we maken er echt iets leuks van met elkaar”, aldus Lucia. “We doen veel samen en hebben de taken onderling goed verdeeld. Zo houdt Simone zich vooral bezig met de administratieve kant en het mailcontact met andere collectevrijwilligers. En ik organiseer ieder jaar een gezellige evaluatie met alle wijkhoofden bij mij thuis.” Er is in de loop der jaren veel veranderd in het organiseren van de collecte. Tegenwoordig kunnen wijkhoofden zelf veel digitaal inzien en invoeren, dat neemt voor Simone en Lucia veel werk uit handen.

“In al die jaren langs de deuren gaan spreek en zie je veel verschillende mensen”, vertelt Simone. “Ik vergeet nooit dat ik ooit bij een meneer aanbelde die niets wilde geven. Prima natuurlijk, ik liep verder door de straat. Even later kwam hij mij toch achterna lopen. Wat bleek? Hij was volkszanger. En wilde, in plaats van te doneren, wel graag een avondje komen zingen voor alle vrijwilligers. Zoiets blijft je wel bij.”

Betrokken

Deventer haalde vorig jaar een bedrag van € 11.433,40 op en is daarmee de grootste collectestad van Nederland. “Dat dit zo’n succesvolle collectestad is, danken we vooral aan de inzet van 18 enthousiaste wijkhoofden en bijna 200 actieve collectanten. We doen dit echt samen en hebben in al die jaren een goede band opgebouwd, we zijn een enthousiaste en betrokken club. Zo had een wijkhoofd vanwege privéomstandigheden besloten dit jaar te stoppen, na 10 jaar betrokken te zijn geweest. Helaas was het ons niet gelukt om op tijd een nieuw wijkhoofd te vinden voor dit jaar. Toen hij dit hoorde, kwam hij terug op zijn besluit. “Ik laat jullie niet in de steek”, zei hij. Dat toont wel hoe betrokken men hier is.”

“Betrokken, maar ook competitief”, vult Lucia aan. “Zo hopen we natuurlijk ieder jaar onszelf te overtreffen, we doen er alles aan om de grootste collectestad van Nederland te blijven. We kunnen het niet laten om in de collecteweek nog wat extra straatjes te lopen, in wijken waarvan we hopen veel geld op te kunnen halen voor levensbelangrijk onderzoek.”

Van vijand naar vriend

Simone: “Zoveel mogelijk geld beschikbaar stellen voor onderzoek en voorlichting, daar doen we het voor. Zodat de spijsvertering voor steeds meer mensen een vriend zal zijn, in plaats van een vijand.” Lucia vult aan: ”Toen mijn vader in ’89 overleed, hadden veel mensen nog niet eens van deze stichting gehoord. Dat is in de loop der jaren wel veranderd. De maag lever darm stichting en het belang van een gezonde spijsvertering staat veel meer op de kaart. De komende collecteweek gaan we daar nóg meer aan werken.”

Zoveel mogelijk geld beschikbaar stellen voor onderzoek en voorlichting, daar doen we het voor. Zodat de spijsvertering voor steeds meer mensen een vriend zal zijn, in plaats van een vijand.’

terug naar het overzicht