Teun: “Je spijsvertering kan je bang maken.”

Teun heeft coeliakie. Hij is constant op zijn hoede over wat hij eet. “Als ik per ongeluk iets eet waar toch iets van gluten in zit, word ik heel erg ziek.”

“Mama zegt dat ik een hele makkelijke en gezonde baby was. Dus toen ik steeds moest overgeven wanneer ik pap had gegeten, begon ze zich zorgen te maken. Ik ben onderzocht en bleek allergisch voor gluten te zijn. Coeliakie, heet dat.

Ik weet mijn hele leven al dat ik bepaalde dingen niet mag eten. Vroeger ging dat nog weleens mis. Dan at ik per ongeluk toch iets waar gluten in zat. Dat is echt heel vervelend want dan word ik heel erg ziek.

Zo gaat het in de klas soms mis met traktaties. Niet alle kinderen en ouders snappen precies wat zo’n allergie inhoudt. En soms denken ze dat er geen gluten in een traktatie zit, maar dat blijkt dan toch wel zo te zijn. Gelukkig weet ik zelf steeds beter waar het wel en niet in zit en kan ik nu ook goed de verpakkingen begrijpen.’’

Ik weet mijn hele leven al dat ik bepaalde dingen niet mag eten.

terug naar het overzicht